Rullegress til Hytte og Hus

Ønsker du deg og en deilig myk ferdigplen…

Grønn fra første dagen og klar til lek og deilige sommerdager -ferdigplen er løsningen og vi ruller ut gresset for deg!

Vi anbefaler min. 15 cm matjord under ferdigplen dersom du vil ha et pent og vedvarende resultat. Sandblandet mat eller vekstjord under ferdigplen gir næring til gresset og holder bra på fuktigheten i tørre perioder.

Ferdigplen også kalt rullegress er fri for ugress og du kan umiddelbart benyttet plenen etter at vi er ferdige. Vanning er nødvendig den første tiden for å sikre vekst og binding til jordlaget. Fordelen med ferdigplen er at den kan legges i skråninger uten fare for at den vaskes ut i regnvær.

Vi legger ferdigplen og etablerer hageanlegg for private, borettslag, sameier og kommunal sektor i området lillehammer, vingnes, nordseter og sjusjøen.

 

Legge plen

Før du legger ferdigplen

Underlaget til ferdigplen bør bestå av 10–15 cm sandblandet matjord. Løs opp området hvor matjord skal legges ut, og sørg for at matjorda blir jobbet litt ned i undergrunnen. Overflaten avrettes nøyaktig, slik at ferdigplenen kan legges på et plant underlag. Ungå svanker hvor vann kan bli stående, og husk å lage fall vekk fra grunnmur. Spre ut 30 gram plengjødsel og 300 gram kalk pr.m² og rak lett over.

Deretter vannes området slik at jorda blir godt fuktet.

Når du får ferdigplenen

Ferdigplen er levende materiale, og må legges straks etter mottak. Vann gjerne pallene hvis jobben tar litt tid. Må jobben utsettes til neste dag, må rullene rulles ut og vannes. Får du flere paller bruker du ferdigplen fra alle pallene samtidig.

Start leggingen langs en rett kant

Utstyr deg med en skarp kniv slik at du kan kappe mattene der det er behov. Unngå overlapper og glipper. Legg ut i mursteinsmønster slik at skjøtene ikke kommer på linje. Fyll jord inntil alle avslutninger for å unngå uttørking.  Legger du i en skråning legges rullene opp og ned med fallretningen.  Bruk plenvalse eller tramp over det nylagte området. Da får røttene god kontakt med underlaget. Vanning skal følge parallelt med legging.

Når plenen er lagt

Vær meget nøye med vanning. For at plenen skal holdes fuktig er det best å vanne ofte og lite, fremfor sjelden og mye. I tørt varmt vær bør det vannes formiddag og ettermiddag; ca 15 m.m. pr. gang. (bruk nedbørsmåler eller sett ut en boks/glass som har like stor åpning som grunnflate. 15 m.m. = 15m.m vann i glasset) Ferdigplenen kan trafikkeres lett, men unngå konsentrert og hard belastning til den har grodd fast. Da kan den også klippes. Klipp aldri lavere enn 2,5-3 cm. Følg lokale anvisninger for gjødsling og kalking. For best overvintring: Ikke trafikker snødekte plener. Da blir det et islag over plenen som ofte fører til isbrann og gul plen neste sesong.

Legges plenen om høsten vil det være behov for vann straks veksten starter våren etter.

Vedlikehold av ferdigplen

Plen trenger vedlikehold hvis den skal bli grønn og tett. Vedlikeholdet består av klipping-gjødsling-raking/vertikalskjæring, dressing og ugrasfjerning.

Klipping

Klippeutstyret må være skarpt for å få et rent snitt.
Klippehøyden bør ikke gå under 3 cm.  Når gress klippes skal man aldri klippe bort mer enn 2/3 av den totale lengden på gresset.
Det betyr at gresset bør klippes innen høyden når 4,5 cm. Den aller beste klippingen, og den fineste plenen får man ved å benytte en robotklipper.  Dette er noe vi absolutt anbefaler.
Du bør bruke oppsamler på en ordinær klipper hvis du ser at det ligger igjen mye avklipp.Bioklipper egner seg kun hvis det klippes ofte, dvs lite avklipp hver gang.

Gjødsling:

Vi anbefaler at du bruker gjødsel som er merket til plenbruk. Like før veksten starter om våren bør plenen få sin første gjødsling. Deretter gjødsler du en gang pr. mnd. frem til aug/september. Siste gang brukes  høstgjødsel. Tilfør ca 20 gram pr m² pr. ved hver gjødsling.
Enkelte hagesentra selger gjødselspredere, de er til god hjelp for å få til en jevn spredning.
Kalking gjøres normalt hvert femte år. Er det brukt vekstjord som inneholder mye torv bør man kalke hvert tredje år. Bruk ca. 200 gram pr. m²

Raking/vertikalskjæring

Formålet er å fjerne dødt materiale i rotsjiktet. Blir dette for tett vil det hindre god vekst i plenen.  Velger du å benytte rive, må det brukes jernrive med stive tinder. Det er en tung jobb,
så er det litt størrelse på plenen bør man vurdere å gjøre det maskinelt.  Dette bør gjøres i første halvdel av vekstsesongen, og er en effektiv måte for å få i gang vekst om våren. I forbindelse med denne jobben kan man med fordel dresse plenen.

Ugrasfjerning

Vil man holde ferdigplenen ren for ugras kreves det innsats.  Ugress med store røtter tar mann med ugressjern, mens planter med fint rotsystem må lukes vekk. Det er viktig at man tar ugrasplantene så fort man ser dem.  Kommer det inn for mange planter kan det bli en uoverkommelig oppgave.  Da må man bruke kjemisk bekjempning. Dette kan ikke fjerne alt, men er effektivt mot løvetann og groblad.  Den beste måten å holde ugress unna på er å ha en frisk, tett og grønn plen.

Del med venner:

Hytteservice

Kanskje du også er interessert i:

Snekker

Vi utfører gjerne mindre byggrelaterte oppgaver som: -Reparasjoner på tak, takrenner og nedløp-Bytte av vinduer og dører-Bytte av kledning-Ominnredninger – fornyelse av kledninger innvendig-Montering av

Leie Container 10 kbm

Skal du rive og rydde mye? Leie en container er en enkel måte at bli kvitt sakene på en ryddig måte når en har mye

Kantklipping

Vi har utstyr for klipping av vegkanter, grøfter og vegskuldre Det er lurt å klippe ned vegkanter og grøfter før vinteren setter inn. Ikke bare

Uteområde Hytte på fjellet

Har du hytte og ønsker at opparbeide eller oppgradere uteanlegget, så kan vi bistå deg. Vi kan bistå med : -Legge skiferheller-Anlegge og oppgruse parkeringsarealer-Lage